REFLEKTİF CAM: Reflektif cam sıradan yüzdürme camın güneş ısısının azaltılması amacıyla yüzeyine metalik bir kaplama uygulanması ile elde edilir. Bu özellik metalik kaplama aynı zamanda bir ayna etkisi yaratarak iç kısmın görünmesini engeller.
Reflektif camlar Pirolitik ( Çevrim İçi ) ve Vakum ( Çevrim Dışı ) olmak üzere iki farklı şekilde üretilir.
Emaye Cam: Emaye boyalı cam temperli veya ısıl işleme tabi tutularak güçlendirilmiş, bir tarafı mineral pigmentlerle kısmen veya tamamen kaplanmış cama denir. Dekoratif özelliğine ilave olarak aynı zamanda güneş ışık kontrolü sağlar. Lamine camlarla ve yalıtım camlarıyla kombine edilebilir.
LOW-E CAM: Kısaca Low-E olarak tarif edilen Low-E ‘Düşük Emisyonlu’ anlamına gelmektedir. Low-E, kısaca cam yüzeyinin ısıyı yansıtabilme kabiliyetini ifade eder.Low-E kaplama çok ince olup gözle görülemez. Cam yüzeyinin metal veya metal oksit bir tabaka ile kaplanması ile elde edilir. Low-e kaplamalı cam bir yandan ısı ve ışık yayan kızılötesi enerjiyi yansıtıp ısıyı oluştuğu cephede tutar diğer yandan ışığın geçişine müsaade eder.
Diğer bir deyişle, cam üzerindeki kaplama kızılötesi ışınlarının sıcak olan cephede kalarak soğuk olan tarafa geçmesini bloke ederek pencerenin ‘U Faktör’ değerini aşağıda tutar. Pencerelerin ısı kayıp değerleri ‘U Faktörü’ ile ifade edilir. ‘U Faktörü’ ne kadar düşük olursa pencerenin ısı akışına karşı olan direnci o kadar yüksek olur. Geleneksel pencerelere nazaran %15 daha pahalı olmakla birlikte cam kaynaklı enerji kaybını %50’ ye varan ölçülerde azaltır.
TEMPERLİ CAM: Aynı zamanda sertleştirilmiş cam olarak da bilinen temperli cam güvenlik camlarının bir çeşididir. Isıl ve kimyasal işlemlere tabi tutularak normal cama kıyasla daha yüksek mukavemetli olması sağlanır.
Kırıldığı zaman büyük parçalar halinde değil küçük taneli buz parçacıkları görünümü veren kısmi kırıklar halinde dağılırlar. Dağılan bu parçaların yekpare şekilde kırılan düz camlara nispeten daha az yaralama riski oluşturmaları beklenir.
Güvenlik ve yüksek direncinin bir neticesi olarak otomobil yan camları, dış cephe camları, kayar kapılar, bina girişleri, banyo ve duş kapı camları, mimari cam kapı ve masalar, buzdolaplarının cam rafları, telefon camları, kurşungeçirmez cam ve dalış maskelerinin bileşenleri gibi çok geniş bir kullanım yelpazesinde kendilerine yer bulurlar.
LAMİNE CAM: İki veya daha fazla cam plakasının PVB (Polivinil Butiral) kullanılarak ısı ve basınç yoluyla birleştirilmesi neticesinde elde edilen cama verilen isimdir. PVB kuvvetli bağlanma, optik berraklık, birçok yüzeye yapışabilme, dayanıklılık ve esneklik gibi özel uygulamalar gerektiren alanlarda kullanılan bir çeşit reçinedir.
3+3, 4+4, 5+5 ve 6+6 olmak üzere çeşitleri vardır
Aynı zamanda koruyucu bir tabaka olan PVB oldukça esnek bir formdadır ve cam katmanları ile birleştirildiğinde tamamen şeffaf bir görünüm kazanır. Bu polimer tabaka oldukça sağlamdır. Bu sebeple cam kırılsa dahi cam plakaların herhangi biri üzerinde meydana gelen kırılma diğer plakaya etki etmez ve kırılan parçaları üzerinde tutarak düşmesini engeller.
Temel uygulama alanı güvenlik ve otomobil camlarıdır.
Cam ve ara katmanlarda muhtelif renk ve kalınlıklar seçilerek istenilen görünüm elde edilir. Lamine cam genellikle ‘Güvenlik Camı’ olarak da tanınır. Bu özelliğine ilave olarak ses yalıtımı da sağlar. Lamine camlara temperleme işlemi uygulanarak daha yüksek mukavemet sağlanır.
Mağaza vitrinleri, Bina cepheleri, cam zemin ve cam merdivenler gibi yüksek güvenlik ve koruma gerektiren tüm alanlarda kullanılabilirler.
Sakarya mimarlık ofisi olarak mimari projelerimizde sizler için pencere boyutları, pencere ve cam çeşitleri hakkında sizi bilgilendirir, istekleriniz doğrultusunda sakarya mimari projelerini hazırlamaktayız. Yapılarınızda kullanacağınız cam çeşitleri özellikleri bakımından hem ses yalıtımına katkı sağlar bu katkıda yapı ruhsatı için gerekli akustik raporlarınızda olumlu yönde katkı sağlar hemde ısı yalıtımında sakarya enerji kimlik belgelerinde enerji sınıfınız yukarlara taşır. Sakarya Enerji kimlik belgesi olarak yapınızın enerji kimlik belgelerini hazırlamaktayız. Enerji kimlik belgesi ( EKB ) sınıfının önemi konut kredi kullanırken siz müşterilerimize avantaj sağlamaktadır. Bu yüzden yapılarınızı projelendirirken yalıtıma önem veriniz. Sakarya Mimarlık ofisi olarak iş yeri projelerinizde, mağaza projelerinizde, konut projelerinizde, konfor, ses yalıtımı, ısı yalıtımı ve görsellik olarak cam seçiminde sizleri bilgilendirir ve projelerinizde doğru karar vermenize yardımcı olur.